Galéria

Vissza az albumokhoz

MakerSpace - Kanizsai Dorottya Gimnázium2017-11-28

2017. november 28-ára egy kihelyezett közösségi alkotóműhely foglalkozást szerveztünk az érdeklődő középiskolások számára a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban, Szombathelyen. Nagy öröm volt számunkra, hogy most nem mi kezdeményeztünk, a megkeresés a KDG egyik biológia tanárán keresztül érkezett hozzánk. Ő arra kért minket, hogy tartsunk egy előadást a PPKE ITK-ról, a PontVelünk Program lehetőségeiről, és egy foglalkozást is, amely bemutatja a biológia szertáruk számára nemrég beszerzett 3D nyomtató használatát. Örömmel tettünk eleget a felkérésnek! A 2 órás előadást és foglalkozást egy 2 órás intenzív előkészület előzte meg, amely során beüzemeltük az iskola 3D szkennerét és 3D nyomtatóját. A foglalkozás során ismertettük a 3D nyomtatási technológiákat, és ezek relevanciáját a biológiában és az orvoslásban. Ezt követően a diákok szabadjára engedhették fantáziájukat és néhány fős csoportokban egy 3D tervező szoftver segítségével 3D-s objektumok alkotása volt a feladatuk.

A foglalkozás során a diákok kipróbálhatták a 3D szkenner működését is. A biológia szertár távlati célja ezen eszközökkel, hogy nehezen beszerezhető és drága biológiai modelleket másolhassanak. A foglalkozás végén kinyomtattunk egy emberi fog modellt, illetve a legkitartóbb csapat által tervezett figurát is.

A diákok nagyon élvezték a foglalkozást, látogatásunkról cikk is született, amely a szombathelyi iskola oldalán jelent meg: http://kdglabor.hu/site/archivum/2017-11- 28-pazmany-peter-katolikus-egyetem-a-kdg-laborban.html