Galéria

Vissza az albumokhoz

MakerSpace – Nyílt nap2018-01-26

A nyílt nap keretében 2018. január 26-án a Karunkra érkező középiskolás diákoknak három különböző témájú közösségi alkotóműhely foglalkozást (Makerspace) szerveztünk.

1. téma: A rákellenes harc a konyhában kezdődik (Vidáné Dr. Erdő Franciska)

A biológia területéhez kapcsolódó rákmegelőző makerspace főző foglalkozás iránt nagy volt az érdeklődés az ITK Nyílt Napon. A diákokból és szülőkből álló hallgatóság először egy rövid előadást hallhatott arról, hogy mit együnk és mit ne együnk, ha szeretnénk megelőzni a rákot. Ezután a gyakorlatban is lehetőség volt elkészíteni a klasszikus spanyol hideg zöldséglevest, a gaspachot. A tanulók lelkesen láttak hozzá a feladathoz, s a végén örömmel elfogyasztották a kész levest.

2. téma: Alkalmazott lézertechnika – 2D alakzatok tervezése és lézervágása (Zieger Flóra)

Ezen a foglalkozáson a középiskolások a lézervágás technológiájával ismerkedhettek meg, az elmélettől a gyakorlatig. A foglalkozás elején egy rövid áttekintést kaptak az érdeklődök a lézerhez és a lézervágáshoz kapcsolódó alapfogalmakról. Ezután a tervező program (CorelDraw Graphics Suite 12) és néhány tervezési technika került bemutatásra. A foglalkozás nagy részében a diákok saját ötletek tervezésén dolgoztak a számunkra biztosított laptopokon. A kész terveket a végén egy Epilog Zing 16 lézervágóval ki is vághatták egy 10x10 cm-es falapra. A diákok élvezték a tervezési fázist és kreatív munkák születtek, amiket magukkal vihettek haza.

3. téma: 3D nyomtatás rejtelmei – 3D alakzatok tervezése és nyomtatása (Füzesi Krisztián)

A foglalkozás során a középiskolások a 3D nyomtatási technikával ismerkedhettek meg. A foglalkozás elején egy rövid prezentáció keretében a 3D nyomtatási technikák és eljárások kerültek bemutatásra. Ezután a diákok a Kar egyik géptermében a számukra biztosított számítógépeken a Tinkercad online szoftver segítségével tervezhették meg saját ötleteiket. A tervek az óra végén kinyomtatásra kerültek egy Craftbot típusú 3D nyomtató segítségével.