Galéria

Vissza az albumokhoz

MakerSpace - Szív- és érrendszeri foglalkozás - ITK-n2018-03-03

2018. március 3-án a Karunkra érkező középiskolai diákoknak, akiknek nagy része a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola Gimnázium és Kollégiumból látogatott hozzánk egy szív-és érrendszerünk működése témakörű közösségi alkotóműhely foglalkozást (Makerspace) tartottunk.

A foglalkozás elején a diákok egy interaktív előadás keretében megismerkedhettek a szív-és érrendszerhez kapcsolódó alapfogalmakkal. Nagy hangsúlyt kapott az egyes fiziológiás jelek (EKG, vérnyomásgörbe, pulzusgörbe) bemutatása és a hozzájuk tartozó mérési technikák elméleti hátterének feltárása. A diákok egy rövid bemutató keretében a virtuális valóságról is többet megtudhattak.

Az előadás után a diákok hét csoportra osztódtak és hét különböző állomás keretében a gyakorlatban is kipróbálhatták a szív-és érrendszerhez kapcsolódó mérési eszközöket, például pulzoximetriás eszközöket, vérnyomásmérő eszközöket, boka-kar index mérésére alkalmas készüléket és kézi EKG eszközt.

Ezenfelül egy hetedik állomás keretében a diákok VR szemüvegek (Google Daydream View) segítségével, és egy telefonos applikáción keresztül 3D-ben tudták vizsgálni az érrendszer és a szív felépítését és elhelyezkedését a többi szervhez képest.