Galéria

Vissza az albumokhoz

Makerspace - szombathelyi Boldog Brenner János Gimnázium2018-04-26

2018. április 26-án a szombathelyi Brenner Gimnáziumban jártunk, ahol előadást és foglalkozást tartottunk 9. és 10. osztályos diákok számára.

Az előadáson a Pázmány ITK képzéseit és programjait mutattuk be. A gyakorlati foglalkozások egyikén LEGO robotot tudtak a diákok programozni, egy LEGO Mindstorms robotkészlet segítségével. A másik foglalkozáson a diákok megismerkedtek a vezető nélküli légi járművek jellemzőivel, fizikai működésével, vezérlésével. Szó esett az ilyen eszközökben már időnként elérhető és fejlesztés alatt álló ütközéselkerülő rendszerekről is.

A program különlegessége egy hallgatói előadás volt, aminek során az ITK egyik hallgatója, Tasi Benedek beszámolt egyetemi munkájáról: egy robotkéz anatómiai modellezéséről. Ez az nem csak a robotika iránt érdeklődőket szólította meg, hanem a biológia iránt érdeklődőket is, mivel a Benedek által alkotott robotkéz modell felépítésében az emberi anatómiát másolja le, ez pedig később olyan kézprotézisek megalkotásához vezethet, amelyek képesek az emberi kéz finommotoros, precíziós mozdulatait is megvalósítani, melyekre a mai protézisek még képtelenek.