Galéria

Vissza az albumokhoz

Bionika Akadályverseny 20182018-06-02

A Bionika Akadályverseny második fordulóját idén június 2-án rendeztük az ITK épületében.

Az első, levelező fordulóban a bionika alappilléreit jelentő tudományterületeken kellett a csapatoknak feladatokat megoldani. Célunk volt az is, hogy a feladatok megoldása közben a csapattagok együtt dolgozva csodálkozzanak rá a legújabb kutatási eredményekre és megtapasztalhassák mit jelent az interdiszciplinaritás, azaz hogy a különböző tudományterületek határtelületei hogyan igénylik a sokféle tudás együttes alkalmazását.

Az első fordulóban legjobban teljesítő csapatok jutottak be a második fordulóba, ahol az ITK épületében, annak laborjaiban próbálhatták ki ismereteiket a gyakorlatban.

A Robotika laborban a Sphero gömb alakú robotokkal a diákok egy kód részleteit keresték meg akadálypályán. Ehhez a Kar által biztosított, robotokkal szinkronizált okostelefonokat használhatták. Egy másik állomáson drónnal repülve keresték meg és hajtották végre egy programkód részleteit. Az Ultrahang laborban hordozható ultrahangos készülékkel kellett méréseket végezniük felvételek beazonosítására, a Biomikrofluidikai laboratóriumban pedig az oktatómikroszkópok alatt található különféle biológiai mintákat vizsgálhattak meg. A LeapMotion nevű eszköz lehetővé tette, hogy egy emberi agy MRI felvételen kézmozdulatokkal hatékonyabban tudjanak navigálni és különböző agyterületeket megtalálni.